Bazı Önemli Bilgisayar Terimleri ve Anlamları

Seo Haber‘ dan herkese merhabalar.. Bugün ki makalemizde önemli ve bilinmesi gereken bazı temel bilgisayar terimlerini açıklayacağız. Yararlı olması dileğiyle..








Access Point (AP)

Kablosuz bir network ile kablolu bir network arasındaki veri transferini sağlayan aygıt.


API

Uygulama programlama arabirimi ( Application Programming Interface )’nin kısaltılmışı. İşletim sistemi tarafından sağlanan kaynaklara ulaşmak için uygulama ve sistem yazılımı tarafından kullanılan bir yazılım arabirimi.


BIOS

Basic Input/Output System’in kısaltılmışı bilgisayar açıldığında kontrolünü alan ve işletim sisteminin yüklenmesinden sorumlu bir çeşit küçük işletim sistemi.


Veriyolu

Vücudun sinir sitemi ile aynı fonksiyona sahiptir. Veriyolu bilgisayarın bir bölümünden diğer bölümüne verilerin aktarılmasını sağlayan kablolar topluluğudur.


Fps

Frames per second’ın kısaltılmışı video ile ilgili kullanılan ölçü birimi. Her frame bir resimdir. Saniyedeki frameler resmin saniyede kaç kere değişeceğini gösterir. Web-kamera kullanıyorken aktarım oranı genelde saniyede 15 frame’dir. TV’ler saniyede 25-30 frame kullanırlar ve çok kaliteli resimler sağlar.


Headset

Bu pratik küçük cihaz bir çift kulaklık ve bir mikrofondan oluşur.


IDE

Integrated Drive Electronics’in kısaltılmışı controller’in diske veya CD-Rom’a entegre olduğu depolama üniteleri için bir arabirim ve aygıt anakartın IDE portuna doğrudan bağlanabilir.


IEEE 802.X

Elektrik ve Elektronik Mühendisler Enstitüsü (Electrical and Electronic Engineers Institution ( IEEE ) ) tarafından oluşturulan Yerel Alan Ağları için özellikler grubu.


Mbps (Megabits per second)

Saniyedeki milyonlarca bit veya saniyedeki megabitler ve bir bant genişliği ölçüsüdür ( Verilen sürede akan toplam bilgi ).


Modem

Modulator/demodulator. Bir bilgisayarın analog telefon hatlarından dijital veri aktarır(modulation) ve telefon hattından alınan analog sinyali dijital veriye dönüştürür (demodulation).


NIC

Ağ arabirim kartı ( Network Interface Card )


Partition yönetim faydası

Hard disk gibi depolama ünitelerinde bölümler ( partition) yaratmak ve yönetmek amacıyla kullanılan yazılım aracı.


PCI

Peripheral Component Interconnect: Pentium sistemlerde 32-bit genişleme kartları ile kullanılan bir yerel veriyolu standardı.


PDA

Kişisel Dijital Yardımcılar ( Personal Digital Assistants ) notebooklar veya organiserlar vb gibi çalışan küçük mobil bilgisayarlardır. Teknolojik yaratıcılık bunlardan bazılarının çok ufak fakat güçlü mini bilgisyarlar olması anlamına geliyor. PDA’ler için alternatif terimler hand-held PCorganizer ve Palmtop’tur.


Peer-to-peer

Peer-to-peerher birinin aynı özelliklere sahip olduğu ve iletişimi herhangi bir tarafın başlatabildiği bir iletişim modelidir.


Piksel

Sadece Üyeler Linkleri ve Resimleri Görebilir… elementi ( picture element ) nin kısaltılmışı bir piksel bir grafik görüntüdeki tek noktadır.Grafik monitorler resimleri ekranı sıra ve sütunlar halinde binlerce ( veya milyonlarca ) piksele bölerek gösterir. Pikseller birbirine çok yakındırlar ve birbirine bağlı gibi görünürler.


Protokol

İki veya daha daha fazla cihazın ortak sahip olduğu ve birbirleriyle iletişim kurmalarına olanak sağlayan bir çeşit dil. En iyi bilinen örneği Internete bağlanırken veri alışverişinde kullanmak zorunda oldukları Internet Protokolü’dür.


Radyo Frekansı

Frekansı ölçmede kullanılan uluslarası birim Hertz (Hz)’dir ve saniyede önceki dönen birime eşittir. Bir Megahertz (MHz) bir milyon Hertz’dir. Bir Gigahertz (GHz) is bir milyar Hertz’dir. Bilgi için: standard US electrik güç frekansı 60 Hz AM yayın radyo frekans bandı 0.55–1.6 MHz FM yayın radyo frekans bandı 88–108 MHz ve mikrodalga fırınlar genellikle 2.45 GHz’da çalışır.


RAM

Random access memory’nin kısaltılmışı. Genel kullanımda RAM terimi bilgisyarın ana memory’si ile eşanlamlıdır. Random access memory geçicidir yani güç kapatıldığında tüm içerik kaybolur.


ROM

Read Only Memory’nin kısaltılmışı güç kapatıldığında içeriğin kaybolmadığı üzerine tekrar yazılamayan bilgisayar memory’si.


SCSI

Küçük Bilgisyar Sistem Arabirimi ( Small Computer System Interface ). Harici hard driveleryazıcılar ve tarayıcıları içeren geniş bir arabirimleri bağlamada kullanılan bir arabirim standardı.


Uyku Modu ( Sleep mode )

Gereksiz tüm komponentlerin kapatıldığı bir enerji koruma işlem modu. Bu mod’dan çıkarıldığında bilgisyar hemn önceki işlem durumuna geri döner.


USB port

Universal Serial Bus standart dört yollu kablo ile çevrebirimlerin bilgisayara bağlanmasını sağlar.


WEP

Wired Equivalent Privacy (WEP) yüksek hızda veri güvenliği için bir şifreleme yöntemidir. Kullanıcı authentication’ını ve veri güvenliği için veri şifreleme ve çözme özellikleri sağlar.


Kablosuz node

Kablosuz ağ arabirim kartına ( adaptör ) sahip bir kullanıcı bilgisayarı.



Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere..

Yorum Gönder

0 Yorumlar